Broodbak tips

Al veel lekkere broden gebakken? Net begonnen en heb je wat tips nodig om je op weg te helpen? Of wil het allemaal niet lukken en heb je tips nodig om überhaupt eens een fatsoenlijk brood te bakken? Op deze pagina zal je de tips vinden die jij nodig hebt! De tips worden ingedeeld in starter-tips voor de beginnende broodbakker en super-tips voor de doorgewinterde bakker.

Heb je zelf nog een tip die je hier mist wat het brood bakken makkelijker, leuker of lekkerder maakt? Stuur hem op zodat we hem snel kunnen plaatsen!

Starter-tips

Super-tips

 •  Binnenkort meer!

 

Deel dit met vrienden:
Pin It

7 gedachten over “Broodbak tips”

 1. Beste,
  Vraagje ! Na het maken van mijn deeg laat ik deze 40 min. rijzen. Inderdaad de grootte van het deeg vedrubbeld . Dan kneed ik het nog eens 10 minuten maar nadien rijst het brood niet meer. Na het bakken heb ik een lekker brood maar zeer vast. Liever zou ik een luchtiger brood willen maken ?
  Heb je een tip voor mij ?
  Dank
  Frank

  1. Beste Frank,
   Voor lekker klontvrij en luchtig deeg kan je het meel het beste direct na het wegen samen met alle droge ingrediënten loskloppen met een garde. Dit is met name belangrijk als er verschillende meelsoorten in hetzelfde brood worden gebruikt.
   Zorg er daarnaast ook voor om tijdens het kneden regelmatig de handen wat vochtig te maken!
   Hopelijk kan je hier wat mee, succes met bakken!

  2. Nooit de tweede keer lang kneden maar plat drukken en opvouwen als een enveloppe. In de bakblikken doen en op een warme plaats laten rijsen. De oven vast goed voorverwarmen op 220 graden en na het rijsprocesi van ongeveer 30 min direct in de oven. Na ongeveer 10 min de temperatuur terugzetten tot 190 a 200 graden.

   Groetjes

   Frans

 2. Frank,
  Mijn suggestie zou ook zijn om voor de 2e rijs het deeg niet te lang te kneden. Wat mijn ervaring ook is dat hoe meer meel ik gebruik en hoe minder bloem (dus hoe donkerder het brood), hoe lastiger het rijzen wordt. Als ik witbrood maak met alleen bloem gaat het rijzen eigenlijk altijd wel ok. Hoe meer meel, hoe lastiger.
  Mijn oom, molenaar en enthousiast broodbakker, heeft me eens de tip gegeven om de oven als rijskast te gebruiken. Of doe je dat al?
  Op youtube en filmpje van mij over hoe ik dat doe: https://www.youtube.com/watch?v=9JMu3hr8MCw (adres even knippen en plakken in je browser.
  Griet, Ruud van Dam

 3. Voor luchtig brood moet je brood goed rijsen. Een lepel honing toevoegen aan het deeg helpt. Als je het meel, water en gist samengevoegd hebt en deegvorming ontstaat, doe dan pas het zout erbij én een lepel honing. Dit nog goed erdoor kneden en dan laten rijsen (uurtje). Daarna inderdaad het deeg niet weer kneden maar ´doordrukken´ = platdrukken en dan een paar keer de hoeken naar binnen vouwen. Hierna het deeg opbollen, dit is losjes tot een bolletje draaien (hiervoor bestaan ook youtubefilmpjes). Dan op de plaat of in de vorm leggen en nog drie kwartier tot een uurtje laten rijsen (hangt van de meel-verhoudingen af). Zo wordt je brood lekker luchtig. Deze wijze gebruik ik altijd en het lukt telkens weer. Het is dan ook de tip van mijn vader die vroeger naar de bakkersschool gegaan is.

  Groet!

 4. Nog een tip voor veganisten: Ei, melk en boter zijn makkelijk te vervangen door resp. soja-yoghurt (1 ei = 1 eetlepel yoghurt), havermelk en margarine. Laatst geprobeerd met een kerststol en men proefde geen verschil!

  (er bestaat ook veganistische ei-vervanger, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd)

  Groet!

 5. hallo allemaal ik had een vraag ik ben ook een beginner en ik vraag me af hoe ik er voor zorg dat mijn brood niet te droog word ligt dat ook aan het rijzen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.